صنايع غذائي

معرفی گلاب ناب محمدی قمصر و نیاسر کاشان در وبلاگ بیستک!

معرفی گلاب ناب محمدی قمصر و نیاسر کاشان در وبلاگ بیستک!

معرفی گلاب ناب محمدی قمصر و نیاسر کاشان؛ گلاب به مایعی گفته می‌شود که از گل محمدی (نام علمی : Rosa × damascena) استخراج کنند و معطر است. گلاب به دستاورد تقطیر گل‌های درختچه گل سرخ تازه چیده شده با آب که اسانس آن از محلول آبکی، جدا شده باشد گفته می‌شود که باید در ظرف‌هایی که دارای مقدار اندکی هوا باشد نگهداری گردد.

گلاب اصل، شفاف، روشن، بدون رسوب است و بوی آن بوی مطبوع گل محمدی و فاقد بوی ترشیدگی است. طعم گلاب نیز سنگین و کمی مایل به تلخی است که از جمله مهمترین نشانه‌های اصل بودن گلاب به‌شمار می‌رود.

«اسانس گل سرخ یا رز یا محمدی گرانترین اسانس دنیا است و هرکیلو اسانس و یا همان عطر خالص گل محمدی حدود ۸هزار دلار قیمت دارد.»

«گل سرخ یا رز یا محمدی، گیاهی است که بومی ایران است و خاستگاه و موطن اصلی آن ایران است که تا حدود ۳۵۰ سال پیش غیراز ایران جایی دیگر رویش نداشته ‌است و در زمان سلسله صفویه و زمانی که دولت عثمانی همسایه ایران بوده‌است، این گل و کلیه دستگاه‌های گلابگیری از ایران به ترکیه و سپس به سوریه و بلغارستان برده شده‌است.»

گزارش ابن خلدون حاکی بر این است که در قرن ۸ و ۹ میلادی گلاب یکی از اقلام مهم تجاری ایران بوده‌است که از طریق جاده ابریشم به هند و چین صادر می ‌شده ‌است. ابن خلدون در کتاب العبره مرکز تولید گلاب را ولایت فارس ذکر کرده است و آورده است که در قرن هشتم و نهم بخشی از خراج فارس ٣٠ هزار قرابه گلاب بوده است که از فارس به دربار خلفای عباسی ارسال می شد. و اما معروف ترین گلابی نیز که در تاریخ به ان اشاره شده است گلاب جوری است که در بسیاری از کتب تاریخی از جمله العبره ابن خلدون سفرنامه ابن بطوطه و فارسنامه ناصری اشاره کرد و همگی محل تولید آن را ولایت اردشیر خوره در جنوب ایران ذکر کرده اند و جور همان معرب شده شهر گور مرکز اردشیر خوره و پایتخت ساسانیان و فیروزآباد امروزی در استان فارس است و امروزه هم در میمند فارس و در فاصله ١۵ کیلومتری شهر تاریخی گور سالیانه بیش از ١٢ هزارتن گلاب تولید می شود.

بنابر بر اساس اسناد تاریخی خواستگاه اصلی تولید گلاب در ایران استان فارس و شهر تاریخی گور و بخش میمند بوده است . اما امروزه شهرستان کاشان با بخش های قمصر و نیاسر بیشترین کارگاه‌های تولید گلاب را در خود جای داده‌است. 

براساس مدارک جدید، ایرانیان اولین قومی بودند که از گل سرخ، اسانس و گلاب را به روش تقطیر به دست آوردند و سپس این فن را به سایر نقاط دنیا انتقال دادند. ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی، تحقیقات وسیعی در مورد استخراج اسانس‌ها به روش تقطیر داشته‌است.

سالانه در بخش های قمصر ، نیاسر ، برزک و جوشقان شهرستان کاشان مجموعا ۱۵ هزار تن گلاب سنگین تولید می‌شود شایان ذکر است که تولید کنندگان گلاب در استان فارس نیز در میمند سالیانه ۱۲ هزار تن ، شیراز سالیانه حدود ۲۰۰۰ تن ، منطقه لایزنگان شهرستان داراب سالیانه ۳ هزار تن و سایر مناطق استان فارس سالیانه حدود ۱۰۰۰ تن گلاب تولید می کنند.

ترکیبات گلاب :

مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس گل محمدی عبارتند از: سیترنلول ۵۵ ۳۴٪، گرانتول ۴۰ ۳۰٪، استاروپنین ۲۶ ۲۲٪، و فنیل اتانول ۳ ۵/۱٪

موارد استفاده گلاب :

اسانس آن دارای اثرات ضد ویروسی و باکتری، ضد اسپاسم، آنتی سپتیک و آرام بخش می‌باشد. از گلاب جهت شستشوی اماکن متبرکه، شیرینی سازی، مرباجات و از اسانس آن در صنایع داروسازی و غذایی استفاده می‌شود.

مصارف دارویی :

از گلاب برای رفع عوارض حادث از زکام، قطع خون ‌ریزی از سینه، خشونت صدا، ضد سرفه، خفقان گرم، درد معده و روده، دل پیچه سرد و گرم، درد کبد و طحال، علاج نزله سرد، سردردهای گرم، درد چشم تقویت حواس، ایجاد نشاط، تقویت دل، رفع خماری، بی هوشی، خفقان استفاده می‌گردد. به دلیل خاصیت ضد عفونی کنندگی، یکی از پاک‌ کننده‌های قوی برای پوست‌های خشک و حساس است.

مراسم مذهبی :

از جمله موارد استفاده گلاب در عزاداری است. بوی گلاب میزان ترشح ئیدروفین و اندروفین را در مغز متعادل می‌کند و احساس آرامش و آسودگی به فرد می‌دهد. بوی گلاب تأثیر مستقیم بر آرامش روان دارد و هیجانات منفی و استرس را رفع می‌کند.

با سپاس از : دانشنامهٔ آزاد ویکی‌پدیا

 

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید